Emne Progress:

Hvis andre fortæller dig, at du har et smukt hår, hvordan tager du det? Som en anerkendelse eller som en oplysning?

Hvad nu, hvis de fortæller, at du har et grimt hår? Er det en kritik eller en oplysning?

I det sidste tilfælde, så synes jeg, at du skal mene, at de har dårlig smag.

I begge tilfælde, er det en oplysning. Om du lader dig påvirke af den, er helt op til dig.

En klog mand sagde:
Der sker ikke dårlige ting for gode mennesker. Der sker ting for mennesker. Hvis menneskene ikke kan lide det der sker, synes de at tingene er dårlige. Hvis menneskene kan lide dem, er tingene gode. Hvad der er godt for mig, er ikke nødvendigvis godt for dig, og omvendt. Der sker ikke dårlige ting for gode mennesker. Der sker ting for menneske.

Den fordyber vi os lige i lidt! For hvad står der? Der står, at alt, hvad andre siger, er oplysninger, som vi selv vælger at farve, i den tolkning der sker i vores hjerner.

Det betyder, at hvis du lader dig gå på af det andre siger, så skyldes det, at oplysningen er blevet farvet inde i den tolkning, du foretager. Når andre siger noget, er det altså oplysninger, som du kan vælge at sige “PYT” til. Du kan sige “PYT”, fordi det andre siger, er farvet i deres tanker, inden det bliver lukket ud af deres mund.

Hvis vi lige tager den i et andet lys, så er det du hører, altså farvet af dine farver. Det andre siger, er farvet af deres farver. Hvad nu, hvis ikke I taler med samme farve … ? Så hører du en anden farve end det de siger.

Det kan da gå grueligt galt i fejlfortolkninger.

Derfor er livet ikke personligt. Det er os selv, der gør det personligt. Hvis du er nærtagende, så bliver din angst hurtigere aktiveret. Er du derimod rummelig og kan lade andre have deres mening, så bliver din angst ikke næret i samme grad.

Angst er ikke en tilstand du er, det er en tilstand du har.

OPGAVE
Følg vejledningen for, hvordan du løser opgaverne i “Sådan løser du opgaverne”. Brug skemaet til at arbejde med temaet: “Livet straffer mig”, “Jeg tager livet personligt” og “Jeg er nærtagende”.