Emne Progress:

Hvis du mangler selvværd og selvtillid, så kan du blive en af dem, der kryber langs en væg, en af dem, der lader andre overskride dine grænser, eller måske en af dem, der isolerer sig i trygge rammer. Det er ikke sundt på den lange bane. Det er en flugt fra, at du kan udfolde dit fulde potentiale, en flugt fra, ikke at gøre, hvad du har lyst til.

Selvværd det den værdi du giver dig selv, ud fra, hvilke moralske og etiske værdier du står for som menneske. Selvtillid er den værdi du giver dig selv, ud fra, hvad du kan og har lært.

Manglende selvværd og selvtillid kan komme efter at have oplevet mobning, efter at være undertrykt eller efter at være blevet gjort til grin. Hvis du har haft denne type oplevelser i din fortid, og du endnu ikke har fået dem bearbejdet, så er det nu tiden til, at du kan frigøre dig fra dem.

Selve oplevelserne kan du ikke gøre noget ved. Derimod kan du gøre noget ved de følelser, du binder til oplevelserne. Se på, hvordan de personer var, der har været sådan overfor dig. Dybest set, har det være uforstående, ynkelige personer der har haft brug for at skulle hævde sig på andres bekostning. Fordi de ikke selv havde tilstrækkelig rygrad til at hvile i sig selv.

Det gør dem ikke til dårlige personer. Det gør dem til personer med en ubalanceret personlighed.

Du er heller ikke et dårligt menneske, du er et mennesker med mange smukke og gode kvaliteter, som andre kan sætte pris på, hvis du tør dele ud af dig selv.

Refleksion: Hvad er du værd som menneske og hvem er den vigtigste i dit liv?

På en skala fra 0..10, hvad er du så værd som menneske?
– Hvorfor er det lige netop dette tal, du har valgt?
– Hvem er mest værd, dig eller mig, eller er vi lige meget værd?
– Hvis der er forskel, hvad betyder det så?
– Jeg er 10 – så er du jo også 10!

På en liste over de vigtigste personer i dit liv, hvem står så øverst?
– Hvem står på næste trin, og de følgende trin?
– Hvor på listen står du?
– Hvis ikke du står øverst, hvad er så årsagen?
– Jeg står øverst på min liste!

Når du er 10 og du står øverst på listen, så er den hjemme – vel at mærke, uden at du udviser dominans overfor dine omgivelser 🙂

Angst er ikke en tilstand du er, det er en tilstand du har.

OPGAVE
Følg vejledningen for, hvordan du løser opgaverne i “Sådan løser du opgaverne”.

1) Der er i teksten indsat en række spørgsmål, tag hver enkelt spørgsmål, dem der trigger dig eller blot dem du ikke lige kan svare på, og løs opgaven ved at bruge skemaet.

2) Brug skemaet til at arbejde med temaet: “Jeg har ikke selvtillid” og “Jeg har ikke selvværd“.