Emne Progress:

Du vil gennem kurset opdage, at jeg stiller en masse spørgsmål, der ikke er svar på. Det er der en meget vigtig årsag til: Vi er ikke i særlig stor grad uddannet til at stille spørgsmål, til os selv eller til livet !!!

Indtil for nogle år tilbage, tog mit liv udgangspunkt i: “Hvad mon de andre synes jeg skal gøre?” eller “Hvad vil se godt ud?“. eller “Hvad får jeg mest ud af?“. Og jeg havde min mening, fordi jeg havde min mening. Men jeg vidste ikke hvorfor, jeg havde denne mening. Jeg synes bare, at min mening var den rigtige.

Jeg har fundet ud af, at hvis vi stiller gode spørgsmål til os selv og om os selv, spørgsmål som vi kan reflektere over, så rykker vi langt hurtigere og vi bliver meget gladere, fordi vi får ryddet op i vores begrænsninger.

Gennem vores opvækst og skolegang lærer vi at indordne os, og vi lærer, hvad andre har fundet ud af. Vi lærer ikke på samme måde, at eksperimentere med den viden vi får, og at stille spørgsmål til, om den viden, vi har fået, er korrekt.

Nogle mennesker skal være banebrydere og opdage ny viden, for at samfundet kan udvikle sig. Det kan lige så godt være dig, som det kan være mig. Men det er en forudsætning, at vi kan tænke ud over den læring vi har med os. Vi skal afvikle den boks, vi har anbragt os selv i. Og vi skal turde tage kvalificerede chancer.

Vi skal altså blive og være undersøgende og nysgerrige på os selv og på vores samspil med andre. Vi kunne jo risikere, at vi fandt en bedre løsning!

Disse spørgsmål er gode at reflektere over. Stil dig selv disse spørgsmål, til det du gør eller siger eller mener:

  • Hvorfor gør eller siger eller mener jeg dette?
  • Hvad vil jeg opnå?
  • Hvilken virkning har det på andre?
  • Hvilken virkning har deres reaktion på mig?
  • Hvad kan jeg ændre, for at deres virkning på mig bliver mindre eller anderledes?

Mit forslag er, at du besvarer spørgsmålene skriftligt, for dig selv. Det skriftlige gør, at der sker en større grad af refleksion og eftertanke i dig, når du skriver og når du læser det igen.

Jeg vil også foreslå, at du tager disse spørgsmål med, når du besvarer de stillede opgaver. Det vil være en god tilgang, til at finde nye vinkler.