Emne Progress:
Den usynlige angst, er den angst, som du har brug for at slippe. Det kan du gøre ved at kigge på den angst, som du oplever, din krop reagerer med. Altså ved at blive klog på, hvad det er der i virkeligheden sker inde i dig.
Skyggearbejde er et andet navn for den proces, som du er i gang med. Navnet kommer af, af den angst du oplever, dækker som en skygge for den angst, der er den egentlige årsag.

Lad os se på et eksempel:

Alfred er bange for at flyve. Han ved ikke lige hvorfor, og han har gennem flere år forsøgt, om han kan overvinde det. Vi har en lang samtale om, hvad det er der sker for ham og Alfred udfylder skemaet, vi har gennemgået i “Sådan løser du opgaverne”.

I den første kolonne, skriver alfred, hvad han gerne vil af med, og han er meget kreativ:
– Angsten for at flyve.
– Angsten for små rum.
– Angsten for at falde ned.
– Angsten for at dø.
– Angsten for de mange andre mennesker.
– Angsten for at blive kvalt.
– Angsten for at mangle fast grund under fødderne.

I den anden kolonne skriver Alfred, hvad han gerne vil opnå:
– Jeg er tryg ved at flyve.
– Jeg glæder mig til de oplevelser, der er, når jeg lander.
– Jeg kan være meget mere sammen med min familie, der gerne vil rejse med fly.
– Jeg slapper af, når jeg flyver.

I den tredje kolonne skriver Alfred bekræftelser, der viser, at han allerede har overvundet nogle af punkterne. Det får ham til at indse, at de andre punkter også kan overvindes:
– Jeg er tryg i mit lille havehus.
– Jeg er tryg, når jeg gynger med mit barnebarn.
– Jeg kan fint stå på en stige, selvom den er høj.
– At flyve er blandt de sikreste rejseformer i verden.
– Jeg kender ingen, der er styrtet ned med et fly.

Midt i dette, kommer Alfred til at tænke på sin morfar. Alfred var ret glad for morfar, der døde af naturlige årsager, da Alfred var fem år gammel. Det var et stort tab for Alfred, fortæller han, og han fortæller, at morfar døde, da han var med fly på vej til Spanien … Pludselig finder Alfred ud af, hvor hans flyskræk stammer fra, og han indser, at det jo slet ikke handler om angsten for at flyve. Det handler om, at han har mistet en meget elsket person, som døde, mens han var med fly.

På samme måde, kan du opleve, at der kommer glimt fra din fortid, der bidrager til den angst, du ellers ikke ved, hvor kommer fra.