Forestil dig, at du står til at få en markant nedgang i indtægt. Årsagen er uden egentlig betydning, men det kan være en fyring, det kan være at du starter på et studie, det kan være at du går på pension … Der kan være så mange årsager til dette.

Nedgang i indtægt kan være en udløser af angst, når økonomien ikke kan hænge sammen. Men hvad er den egentlige årsag til, at angsten træder ind?

Den egentlige årsag kan være en eller flere blandt rigtig mange muligheder, men det er ikke den dårligere økonomi. Som eksempler, kan det være:

  • Jeg kan ikke leve så luksuriøst, som jeg plejer.
  • Jeg kan ikke længere gå til fitness, så jeg kan holde mig slank.
  • Jeg kan ikke have to biler, og må blive hjemme eller tage bussen.
  • Jeg får ikke en flaske vin hver dag.
  • Nu skal jeg skære ned på min rygning.
  • Hvad tænker de andre nu om mig, når jeg ikke kan gå i byen hver weekend?
  • Hvad tænker de andre nu om mig, når jeg ikke kan varte dem op?

Ingen af disse eksempler er økonomiske, men de er afhængige af økonomien. Alle eksempler er derimod med baggrund i magelighed og/eller præstige – og de er et udtryk for manglende evne eller manglende vilje til tilpasning i forhold til den nye situation.

Eksemplet er tænkt til at vise dig, at det ikke er den synlige angst, som du har brug for at arbejde med. Du har brug for at arbejde med de omstændigheder, der udløser angsten. Hvis du fra eksemplet, bliver tryg ved, at der skal ske ændringer og livet ikke kan leves på samme måde, men at det kommer til at fungere, så forsvinder angsten eller den bliver mindre. En måde at hjælpe til en bedring i eksemplet, er at afbøde de konsekvenser det har, at økonomien går ned. Det vil sige, på forhånd at skabe overblik over den tilstand, som opstår, når økonomien går ned.

Underliggende angst: Angst for at miste præstige eller magelighed.

Forskellen er, at økonomien ikke i sig selv påvirker angsten. Det er TANKEN om de virkninger, situationen har, der udløser angsten.

I praksis betyder alt dette, at du ikke er din angst, men at du har en angst.

Når det er noget du har, kan du også lægge det fra dig.

Angst er ikke en tilstand du er, det er en tilstand du har.

OPGAVE
Som en øvelse kan du følge vejledningen for, hvordan du løser opgaverne i “Sådan løser du opgaverne”. Brug temaet “Jeg mister min indtægt” eller “Jeg tjener mindre, end mine udgifter er”.